Családi fotózás -
Találd meg a megfelelő stílust!

Családi fotózás -
Találd meg a megfelelő stílust!

Az ismerősöd minden évben posztolja a legújabb cuki képeit, ahogy a karácsonyfa alatt örömmámorban pózol a családdal, közben a gyerkőce édesen majszolja a kandalló elé készített mályvacukrot. Benned is felébred a vágy: kell ilyen! De mi van, ha neked nem ilyen képek tetszenek? Milyen egyéb stílusok vannak? Hogyan veszed rá a párodat? Ebben a cikkben ehhez adok segítséget! Ha inkább a képeinket böngésznéd, itt találod a galériát.

Ha nem szeretnéd végigolvasni az egész cikket, ezekre a linkekre kattintva egyből a kívánt részhez ugorhatsz:

 • A családi fotózás típusai
 • A családi fotózás három árkategóriája - avagy mit kapsz a pénzedért?
 • Miért kerül ennyibe a fotózás?
 • A "csináld magad" típusú fotózás
 • Hogyan válasszunk fotóst?
 • Hogyan tudod rávenni a párodat?
 • A LEGFONTOSABB TIPP
 • Legjobb fotós helyszínek Budapesten
 • Legjobb fotós helyszínek vidéken és közeli országokban

 • Ezt az oldalt azzal a céllal hoztam létre, hogy segítsek az embereknek tisztább képet kapni a családi fotózásról, valamint, hogy a megfelelő fotóst, ezáltal a megfelelő képi világot válasszák. Böngészve a facebook-ot, instagramot azt látom, hogy sok családnál megvan az igény arra, hogy időnként (legtöbbször karácsonykor) elkészíttessék az aktuális fotósorozatot, viszont sokszor nincsenek tudatában annak, milyen más stílusok közül választhatnának. A megfelelő fotós és képi világ kiválasztása nem egyszerű, többórányi böngészés segíthet talán, persze fontos, hogy az embernek legyen fogalma arról, mit is keressen, mit is hasonlítson össze két fotón.

  Ezen az oldalon megosztok pár tippet, hogy könnyebben megtaláld azt a fajta családi fotózást amire vágysz és még számodra megfizethető.

  Tisztában vagyok vele, hogy hazánkban az emberek döntő többsége árérzékeny, de lejjebb ki fogok térni arra is, hogy miért (lehet) zsákutca csupán az ár alapján kiválasztani a családi fotóst. Most pedig csapjunk bele!

  Billy Mack énekel

  Kezdjük az elején: milyen típusú családi fotók léteznek?

  Haladjunk az újabb trendektől a már kevésbé divatosak felé:

 • Lifestyle
 • Mostanában egyre divatosabbá válik a "lifestyle" stílusú fotózás. Ennek során fotósként megpróbálunk kevésbé "beállított" képeket készíteni, inkább az "életszagúakra" törekszünk, hogy jobban megragadjuk az alanyok személyiségét. Pózoltatunk, de úgy, hogy jó esetben azt észre sem veszed. Megteremtjük azokat a pillanatokat, amik maguktól csak otthon jönnének elő.
 • Fine art
 • Egy másik, mostanában divatossá vált irányzat a fine art. A letisztultság, harmónia, festmény-hatás jellemzi, a képeken minimális számú dolog látható, legtöbbször csak az alany. Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy csak a "kosztümös", uszályos-ruhás, pompadúros képek számítanak ide, azonban minden olyan kép ide tartozik, ahol a fotós az egyedi látásmódját ábrázolja a képen, akár extravagáns ruhákkal, kellékekkel. A hivatalos definíció szerint a fine art fotó olyasmi, ahol a művész a fotógráfiát használja, hogy életre hívja a csak az ő agyában létező elképzelést. A cél kifejezni egy ötletet, üzenetet vagy érzelmet. Ellentétben a reprezentációs fotográfiával (mint pl. a sajtófotózás), ami egy dokumentarista leképezése egy adott eseménynek vagy témának.
 • Stúdiós papír hátteres / enteriőr
 • A klasszikus, egyszínű papír hátteres családi fotók véleményem szerint kezdenek kimenni a divatból, legalábbis azt látom, hogy egyre kevesebb ilyen fotó születik. Régen divatosabb volt, mostanában már lecsengőben van. Általában fehér, fekete vagy szürke színű papírhátterek előtti fotózást jelent.A stúdiókban ezzel szemben elindult egy másik irányvonal, az "enteriőr" jellegű stúdiós fotózás. Ezek azok a stúdiók, ahol kandalló, ágy, kanapé, hinta, KÁD stb. találhatóak. Ez a megoldás azért is kezd divatba jönni, mert több lehetőséget ad, többfajta kép készülhet el, ami mindenkinek jó.
 • "Hagyományos" szabadtéri
 • Nehéz ugyan megkülönböztetni a lifestyle szabadtéritől, de azért van pár különbség. Ebben az irányzatban a klasszikus családi portrékat készítik el: mindenki a kamerába néz, egymás mellett állnak, ülnek az emberek. Nincsenek "köztes pillanatképek". Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy nagyon vékony a határvonal a hagyományos és a lifestyle szabadtéri fotózások között. Ezeket a "mosolyalbumos" képeket a lifestyle fotózás során is elkészítjük, csak nem ezen van a hangsúly.

  Mit kapsz a pénzedért?

  Avagy a családi fotózás három (ár)kategóriája

  1. kategória: a befutott, egyedi stílussal rendelkező fotós

  ár: ~30-60eFt

  Ők azok, akik ráálltak egy bizonyos stílusra, a képeiken jól látható jegyek fedezhetőek fel a színezetben, megvilágításban, pózokban stb. Mivel egy meghatározott stílust követnek, csak azok az emberek járnak hozzájuk, akiknek az tetszik. Emiatt sokkal jobb az összhang, nagyobb a kreativitás, és sokkal eredményesebb maga a fotózás is. A kifizetett összegért biztosak lehetünk abban, hogy minőségi munkát kapunk. Ha valamivel nem vagyunk elégedettek, nyugodtan jelezzük feléjük, hisz a magasabb összegért magasabb szintű szolgáltatást várhatunk el.

  Az alábbi képen egy példával mutatom be, milyen különbségek lehetnek a színezetben és stílusban. A kép bal felén az eredeti kép, a jobb oldalán az utómunkázott fotó látható.

  Apuka nézi a kislányát Apuka kislányával

  2. kategória: haladó, tapasztaltabb fotós

  ár: ~15-30eFt

  Az ebbe a kategóriába tartozó fotósok már kellő tapasztalattal rendelkeznek. Ahogy árban, úgy tudásban és stílusban is a két szélső kategória között helyezkednek el. Találhatsz olcsóbb, de képzettebb fotóst, aki ugyan nemrég kezdett, de ügyes, viszont ugyanúgy van ebben a kategóriában olyan is, aki drágább, de a képeit nézegetve inkább tucatfotókat látunk.
  Ne csüggedjünk, mert ebben a kategóriában számos ügyes és képzett szakember tudja megoldani a tökéletes családi fotózást, csak épp több ajánlatot meg kell néznünk.

  3. kategória: kezdő vagy kevesebb tapasztalattal rendelkező, brandújító fotósok

  ár: ~8-15eFt

  Ebben a kategóriában ÁLTALÁBAN a fotósok kevesebb kreativitással dolgoznak, inkább trendeket másolva készítik a képeiket. A pózok kevésbé természetesek, a színvilág hagyományos. Photoshop munka nem jellemző, ha van utómunka, az inkább valami egyértelműen azonosítható "filter-hatás". Legtöbbször kupon-oldalakon láthatunk ilyen szolgáltatókat, vagy olyan fotósok vállalják ennyiért a munkát, akik referenciát szeretnének gyűjteni. Kihangsúlyoznám, hogy egyáltalán nincs semmi gond ezzel a kategóriával, sőt, én is kuponoztam. Emlékszem, az első fotózásaimat 7.000Ft-ért vállaltam el. Annyit érdemes azonban tudni erről a kategóriáról, hogy legtöbbször annyit kap az ember, amennyit fizet érte.

  Miért kerül ennyibe egy családi fotózás? Nekem is van kamerám!

  Most gondolhatjátok, hogy haza fogok beszélni, ezt nem tudom elkerülni, de fontosnak tartom, hogy Ti is tisztában legyetek azzal, mennyi munka van egy-egy családi fotózás mögött. Egy szabadtéri fotózás általában a következő dolgokból épül fel:

 • Kamera előkészítése, akkuk feltöltése, memóriakártya törlés, állvány, vaku bepakolás stb. 15 perc
 • Utazás a fotózás helyszínére, parkolás 30-60perc
 • Fotózás 60-120 perc
 • Hazautazás 30-60 perc
 • Fotók számítógépre feltöltése, rendszerezése 10 perc
 • Fotók válogatása 40-90 perc
 • Fotók utómunkája 3-5 óra
 • Képek feltöltése webes tárhelyre és/vagy egyedi weboldal elkészítése 10-60 perc
 • Email/értesítő megírása 5 perc

 • Ez így összesen 6-12 óra elfoglaltságot jelent.

  Ezen felül természetesen érdemes figyelembe venni az otthoni számítógép, fényképezőgép(ek), objektívek, memóriakártyák és egyéb felszerelések bekerülési értékét, valamint azt a hónapokban, de inkább években kifejezhető tanulási időt, önfejlesztést, marketinget, vállalkozásépítést, amit a fotós azzal töltött, hogy eljusson idáig. Lehet még ezen kívül megemlíteni azt is, hogy egy családi fotózás esetén legtöbbször hétvégén történik a fotózás, és ez az idő ugyanúgy a fotós hétvégéjéből is elveszi a fenti időt. Félre ne értsetek, nem az a célom, hogy szánakozást ébresszek a szakma iránt, inkább tisztább képet szeretnék festeni róla.

  A "Csináld magad" jellegű fotózás

  Amennyiben nem szeretnénk másra bízni a fotózást, magunk is megpróbálkozhatunk vele. Ez tűnhet a legegyszerűbb megoldásnak, aztán rendszerint kiderül, hogy nem. Olyan ez, mint amikor az ember nekiáll otthon járólapozni, mert drága a mester. Csinálod, csinálod, aztán mikor a derékszög nem 90fok, a felmosó pedig elakad két járólap között, elgondolkozol, hogy lehetett volna ezt másképp is...
  Ha azonban mégis így döntünk, szükségünk lesz a következő dolgokra:

 • állvány (5eFt-tól kapható), vagy egy "gorillapod"
 • fényképező (vagy mobiltelefon, bár én azt mondom, inkább maradjunk a fényképezőnél)
 • alapvető kamerakezelési tudás
 • számítógép, ahol a fotókat kezelni tudod
 • és nem árt némi pózolási tudás, komponálási tapasztalat

 • Az állványra azért lesz szükség, mert valaminek meg kell tartania majd a masinát. Véleményem szerint a Joby cég gorillapodja egy jó választás, masszív és megbízható, de vannak kínai verziói is, bár a minőség azoknál gyengébb. Ha megvan a kívánt helyszín, állítsuk be a család tagjait, és kérjük meg őket, hogy legalább arra a 6.5 másodperce maradjanak a helyükön, míg te elindítva a felvételt a helyedre rohansz. :)

  Fotós rohan


  Vannak azonban helyzetek, amikor érdemesebb egy harmadik félre bízni a dolgot, itt jönnek képbe a szolgáltatók.

  Eldöntöttem, kell egy fotós!

  Oké. Ha ezen túlvagy, innentől kezdve jóformán egyetlen dolgot kell meghatározni, mégpedig azt, hogy van-e olyan stílus és képi világ, ami neked tetszik? Amilyen egyszerűnek hangzik, olyan nehéz is lehet erre választ találni. Hogy ez sikerüljön, a következő kérdésben mindenképpen döntést kell hoznod:

  Szabadtéri, otthoni vagy stúdiós képek tetszenek jobban?


  Ha ez is sikerült, nincs más hátra, mint kitalálni, milyen stílus fekszik neked. Nézd meg a feljebb található részt, ahol példákkal mutattam be a családi fotózások stílusait. A neten is böngészhetsz, ehhez a legegyszerűbb, ha felmész az Instagramra, és rákeresel a "családi fotózás" vagy "family photography" kulcsszavakra. Azért fog ez működni, mert a legtöbb fotós, aki már instázik, általában követi a trendeket, így jobb képet kaphatsz arról, mi a divat mostanában.

  Ha tetszik egy fotós munkája, nézd meg tüzetesebben! Milyen a portfóliója? Csak embereket fotóz, vagy sportot, ingatlant is, de a galériában megtalálható a rendezvényfotózás, természetfotózás és glamour is? Nem kizárt, hogy mindenben ügyes, de elképzelhető, hogy azok az emberek, akik egyfajta típusra specializálódtak, valamivel tapasztaltabbak.

  Mire érdemes még figyelni?

  Megnézhetjük, mennyire látható egyedi stílus. Van esetleg sajátos színezet? Vagy csak tucatfotókat láthatunk? Látunk-e természetes mosolyokat vagy érezhetően erőltetett a vigyor?
  Érdemes olyan szolgáltatót keresni, akinél láthatóan jól érzik magunkat az alanyok és el tudják magukat engedni.
  Technikai kérdés lehet, hogy milyen a megjelenése a digitális világban, vagyis milyen a honlapja, facebook oldala, instája? Ha ír blogot, milyen gyakran?
  Ezekből a dolgokból gyorsabban megismerhetjük a kiszemelt fotóst és kicsit a paraván mögé is bepillanthatunk.

  Mit tegyünk, hogy Apuka is hajlandó legyen jó képet vágni az egészhez?

  Ez a lehetetlen kategória keményebb dió, ugyanis sok férfi kellemetlenségnek érezheti a fotózást.
  Szerintem él egy sztereotípia arról, hogy a fotózáson mosolyogni kell a kamerába, és ez sok embernél az erőletéssel egyenlő. Namármost. Egy tapasztalt fotós jó esetben oldja a feszültséget, barátságos, és nem próbál meg kényszeredett vigyort ragasztani az arcodra egy órán át. Próbáljátok meg felfogni úgy, mint egy játékot a családdal, ahol 1-2 órán keresztül lazára lehet venni a figurát. A fotósnak is, nektek is az a legjobb, ha nem görcsöltök rá az egészre.

  Apuka gördeszkázik fiával vidáman

  A legfontosabb tipp

  Kiválasztottátok a fotóst és lefoglaltátok az időpontot. Azt hihetnéd, ezzel vége a szervezésnek, de azt kell mondjam, ezután jön a java.
  Többévnyi tapasztalat birtokában bizton állíthatom, hogy az egész fotózás sikere attól függ a legjobban, mennyi időt szánsz az előkészületekre.
  A következő dolgokra érdemes figyelmet fordítani:

 • helyszín - van esetleg olyan hely, amit kifejezetten szeretnétek meglátogatni a fotózás során?
 • példafotók - láttál esetleg olyan fotót, amit feltétlenül szeretnél elkészíttetni?
 • ruhák - vegyetek fel hasonló színű ruhákat, kerüljétek a kirívó feliratokat, díszeket. Érdemes szép, de nem túlzó ruhát viselni, hiszen jó érzés lesz pár év múlva visszanézni magadat egy szebb ruhában, mint egy kezeslábasban vagy melegítőben.
 • játékok - érdemes magatokkal vinni buborékfújót, biciklit vagy bármit, amit plusz témát adhat a fotóknak
 • kellékek - lufi, pléd, piknik kosár vagy egy csillagszóró is számításba jöhet, csak a képzeleted szabhat határt!
 • legyen-e a fotóknak története? Ha igen, milyen téma mentén legyen kialakítva? Egy fontos helyszín? Esemény?

 • Az összes ilyen részletet érdemes a fotóssal leegyeztetni.

  (Szerintem) legjobb budapesti fotós helyszínek

  Ha nincs ötleted, hova lehetne menni fotózkodni, íme egy lista a fővárosi helyszínekről. A lista nem teljes, lehetne még vagy 30 helyszínt írni. Ha ismersz még jó helyet, a lap alján kommentben megírhatod!

 • az örök klasszikus Kopaszi gát - ugyan már nagyon telített, de még mindig találhatsz magadnak szabad helyet. A parkolás jól megoldott és közel is van.
 • Margitsziget - mérete miatt sok helyszínt kínál, leginkább mégis a Japán kertet vagy a zenélő szökőkutat szokták látogatni.
 • Hárhamshatár hegyi kilátó - azoknak, akik az erdei hangulatú képeket szeretik (plusz van a sziklás kilátó rész, ami gyönyörű!
 • Feneketlen tó
 • Budai vár
 • Budapest Eye óriáskerék
 • Bálna
 • Füvészkert
 • Normafa
 • Gellért-hegy
 • Legjobb vidéki fotós helyszínek - a fővároshoz közel és attól távol

  Nézzétek el nekem, már évek óta csak Pest és kb 120km-es vonzáskörzetébe jutok el, messzebbre csak ritkán. Emiatt ez a lista csak a főváros közeli településeket, helyszíneket hivatott a teljesség igénye nélkül bemutatni.

 • Váci Arborétum - gyönyörű zöld ligetek,virágok és fák, akár családi kirándulásnak is megfelel
 • Visegrád - a várnál is és a Dunaparton is csodás helyek vannak
 • Dömös
 • Esztergomi bazilika
 • Juliánus kilátó Nagymaros
 • Velencei tó
 • Székesfehérvár belváros
 • Alacsony-Tátra, Verbici-tó - Szlovákia
 • Wörth-i tó - Ausztria
 • Zöld tó (Grüner See) - Ausztria
 • Bled-i tó - Szlovénia
 • Como-i tó, Garda-tó - Olaszország

 • Van valami, amit kihagytam? Írd meg lent kommentben!


  Ha tetszett a cikk, mutasd meg másnak is, mit találtál:

  Google+

  Vagy like-old az oldalunkat

  Itt elmondhatod, mit gondolsz: